Relatie Zon – Huid

Zonnestraling heeft een vitale functie voor de mens. Vitamine D wordt gesynthetiseerd in de huid via UV-straling. Deze vitamine is belangrijk voor de reabsortie van calcium uit dedarmen en is daardoor essentieel voor de normale groei en de structuur van de beenderen. Daarbij komt nog dat zonnestraling een positief effect heeft op het gemoed, het hormoonsysteem enz.

Maar de positieve effecten van de zon mogen niet leiden tot overdadige UV-straling. Zoals de zwitserse geneesheer en filosoof Paracelsus (1494 – 1541) reeds zei: ‘Remedie of vergif: de dosis bepaalt alles’.  Zonnestralen en zonnebank kunnen ook ongewenste effecten hebben voor de huid, vooral als de dosering van de bestraling te hoog is. Dit geldt niet alleen voor UVC-straling (250-280 nm) en UVB-straling (280-315 nm), maar ook voor UVA-straling (315-400 nm).

Als we blootstelling van de huid aan de zon niet overdrijven, is de huid in staat schade te voorkomen of deze te herstellen met het biologische beschermings- en herstelsysteem. In deze context is een gezond en functioneel immuunsysteem heel belangrijk. Dit wordt sterk beïnvloed door levensstijl en voeding. Alleen als UV-straling te sterk is en het herstelmechanisme overspannen, zal er schade met ernstige gevolgen optreden.

Het vroegtijdig verouderen van de huid en toegenomen rimpels zijn relatief onschuldige gevolgen. Veel erger is de ernstige schade aan het DNA van de celkernen, die de genetische informatie verandert en kan resulteren in een huidtumor. Een zeer kwaadaardige vorm van huidkanker is melanoma. Deze komt voor uit een bijzonder soort huidcel en heeft al vlug uitzaaiingen in de rest van het lichaam. Het beperken van risico’s zoals overdadige UV-straling en het vroegtijdig ontdekken van de ontwikkeling van melanoma zijn van vitaal belang, anders is er geen kans op overleven.

De schoonheidsspecialiste is verplicht haar klant naar een dermatoloog te sturen bij het minste vermoeden van een kwaadaardige huidtumor. Alle gepigmenteerde onregelmatigheden in de huid kunnen wijzen op melanome, vooral als ze toenemen in grootte, een onregelmatige rand vertonen, ontstoken raken, gemakkelijk beginnen te bloeden, een ruw en bultig oppervlak vertonen en donker en onregelmatig gepigmenteerd zijn.

Overdadige UV-straling, vooral zonnebrand, moet onder alle omstandigheden vermeden worden, want al deze beschadigingen accumuleren in de huid en kunnen niet meer worden hersteld. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het aantal zonverbrandingen in de kindertijd in rechtstreeks verband staat met de kans op ontwikkeling van melanoma’s in het latere leven.

Een belangrijke bescherming tegen UV-straling is de huidbeschermende vitamine E en beta-carotine. Vitamine E is in staat het aantal zogenaamde zonverbrande cellen gevoelig te reduceren. Deze huidbeschermende vitamines moeten zowel inwendig als uitwendig genomen worden via goede huidverzorging en zonnebeschermende producten die vitamine E bevatten. Zulke producten worden aangeboden door DR.BAUMANN COSMETICS.

Anorganische pigmenten zoals natuurlijke minerale zinkoxide en titaanoxide hebben het voordeel dat ze een doeltreffende bescherming tegen UV-straling bieden, niet in de huid doordringen en uitstekend door de huid verdragen worden. DR.BAUMANN onderzoek heeft een nieuwe verbeterde generatie van zonnebeschermingsproducten met verbeterde huidverdraagzaamheid en –bescherming ontwikkeld.

De verbeterde huidverdraagbaarheid wordt mede bereikt doordat de ingrediënten zoals parfums en chemische conserveringsmiddelen gebruikt worden die steeds meer allergische reacties veroorzaken. Hierdoor wordt met mate genieten van de zon een gezonde ontspanning.

Opgelet: sommige zonnefilters zijn niet onschadelijk. Van 4-Methylbenzilideenkampfer, Octyl methoxycinnamate en Benzofenon-3 heeft recent onderzoek van de Universiteit van Zürich aangetoond dat deze UV-filters schadelijk zijn voor het milieu. Aangezien deze niet biologisch afbreekbaar zijn, stapelen ze zich in het grondwater op waardoor ze in de voedselpyramide terechtkomen.

Kankerverwekkendheid bij hogere concentraties is bij kleine zoogdieren aangetoond. Verhoogde concentraties werden in moedermelk aangetroffen. Op dit moment wordt er verdere onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen voor de mens. Dat deze stoffen niet in ons lichaam thuishoren mag echter duidelijk zijn.

Daarom besliste DR.BAUMANN COSMETIC deze UV-filters te gebruiken. Ze beantwoorden geenszins aan onze bionome kwaliteitscriteria. Om die reden wordt ook de chemische filter Octylmethoxy Cinnamate(=OMC) geweerd. Studies van het Noorse antistralingsagentschap toonden aan dat deze stof celbeschadigend en celdodend kan werken. DR.BAUMANN producten bevatten om die reden alleen Otocrylene.

Let erop dat u geen producten koopt waarin deze voor mens, dier en milieu niet gewenste stoffen vermengd zijn. U draagt bij aan een betere wereld voor iedereen.

Gerelateerde informatie:

Vertel het verder...