Vraag & Antwoord

Allergische reacties zijn altijd een ernstig probleem geweest voor de schoonheidsspecialiste en haar klant. Allergische aandoeningen lijken te zijn toegenomen de laatste jaren. Een groot deel van de cosmetica-industrie heeft blijkbaar bijgedragen tot deze ongunstige ontwikkeling, want er zijn té veel allergiserende stoffen in te veel cosmeticaproducten.

Daardoor heeft de schoonheidsspecialiste, als competente link tussen de industrie en de klant, een speciale verantwoordelijkheid om de best mogelijke productkwaliteit te garanderen. Dit doet zij het beste door de verschillende producten op de cosmeticamarkt kritisch in vraag te stellen. De bewuste schoonheidsspecialiste en alle andere experts in de cosmetica zouden alle belangrijke informatie over allergische reacties moeten kennen, om schadelijke effecten zoveel mogelijk te kunnen vermijden.

In principe kan bijna elke stof een allergische reactie veroorzaken. Als het immuunsysteem een stof als vreemd erkent, kan een afweerreactie niet vermeden worden. Anderzijds is een allergische reactie zeer onwaarschijnlijk als de stof als dusdanig al in de huid van het menselijk bestaan voorkomt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk uitgewezen welke stoffen in cosmetische producten de hoofdoorzaken van allergische reacties zijn en welke het meest verenigbaar zijn met de huid.

Chemische conserveermiddelen en parfums zijn de belangrijkste oorzaken van allergische reacties op cosmetica en ze worden jammer genoeg constant gebruikt in de cosmetica-industrie. Ook minerale oliën geven veel problemen. Als deze allergierende stoffen in de huid doordringen, dit wil zeggen als ze in de hoornlaag van de huid, als natuurlijke bescherming van ons lichaam, binnendringen, hoeft het ons niet te verwonderen dat er steeds meer allergische reacties optreden.

LET WEL!  Zelfs als een product met parfum, chemische conserveringsmiddelen en minerale oliën al lange tijd verdragen wordt, kan het ziekteproces van de huid al begonnen zijn. We kennen allemaal het fenomeen dat een product blijkbaar voor een lange periode verdragen wordt en dan treedt plotseling een allergische reactie op die de huid beschadigt. Dit is niet verwonderlijk voor een expert!

De sensibiliseren- dit is de periode die het immuunsysteem nodig heeft om zichtbare reacties op te bouwen- kan dagen, weken maanden en zelfs jaren duren. Terwijl de klant regelmatig een crème met parfum, chemische conserveringsmiddelen en minerale oliën op de huid aanbrengt, die aanvankelijk goed lijkt te worden verdragen, kan de ontwikkeling van de allergische ziekte in de huid al begonnen zijn.

Welke zijn de meest voorkomende conserveerstoffen, met hun INCI-aanduidingen, die wij in de cosmetica aantreffen?

De meest voorkomende zijn de zogenaamde “parabenen en hun chemische verbindingen, zoals “methylparabeen”, buthylparabeen”, “propylparabeen” en “ethylparabeen”. Maar ook “methyldibromoglutaronitrile” en Imidazolidiny urea” resp..”diazolidinyl urea” zijn chemische conserveerstoffen.

Laatstgenoemde stoffen mogen echter in geen geval met “urea” verward worden. “Urea”, beter bekend als “ureum” is voor de huidverzorging een uitstekend bestanddeel en mag daarom in een goede huidverzorging niet ontbreken. Verdere veel gebruikte conserveermiddelen zijn “sodium benzoate”, “phenoxyethanol” en “cetylpyridinium chloride”.

De enige conclusie dat we hieruit kunnen trekken is: geen chemische conserveringsmiddelen, parfum en minerale oliën gebruiken in cosmetische producten om een zo groot mogelijke verenigbaarheid met de huid voor zoveel mogelijk mensen te bereiken. De meest voorkomende namen van minerale oliën kunnen herkend worden aan de hand van de –verplichte –vermelding op de verpakking:

  • Petrolateum,
  • Paraffinum,
  • Cera Microcristallina,
  • Microcrystalline Wax,
  • Ozokerit,
  • Ceserin.

DR.BAUMANN cosmetica bevat alleen natuurlijke kostbare plantaardige oliën. Er is veel ingewikkeld en duur wetenschappelijk onderzoek nodig om een neutrale of aangename geur en stabiliteit te garanderen zonder chemische conserveermiddelen. Dit is zéér moeilijk bij liposoompreparaten.
DR.BAUMANN RESEARCH is er niet alleen in geslaagd crèmes te ontwikkelen zonder chemische conserveermiddelen, zonder parfum en minerale oliën, maar heeft dit met alle andere cosmeticaproducten ook gedaan, zelfs met liposoompreparaten, voor de eerste keer in de geschiedenis van de cosmetica.

DR. BAUMANN producten zonder parfum en zonder conserveringsmiddelen zijn de beste garantie tegen allergische reacties. 100% veiligheid beloven is echter onmogelijk, aangezien zelfs de meest met de huid verenigbare stof een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen met een extreme neiging tot allergieën. De uitzonderlijke verdraagzaamheid van de Dr. Baumann producten is echter een bewezen feit.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u bellen of e-mailen met Beautystudio Marlene bij contact. Zie ook onze ingrediëntenanalyse op deze website.

Alle producten van Dr.Baumann zijn bij ons verkrijgbaar!

Vertel het verder...